Usi de garaj sectionale

Istoria usilor de garaj (Introducere)

La ora actuala cele mai raspandite usi de garaj, atat in SUA cat si in Europa, sunt usile formate din mai multe panouri (sectiuni) care culiseaza pe tavanul garajului, cunoscute sub titulatura de usi sectionale.

Ceea ce nu stiu foarte multi e ca aceasta idee de usa sectionala care culiseaza pe tavan a implinit deja 87 de ani. Mai exact, in 1921 C.G. Johnson inventa un nou tip de usa de garaj menit sa inlocuiasca vechile usi batante sau glisante si sa elimine dezavantajele si minusurile acestora. Cinci ani mai tarziu, in 1926, acelasi C.G. Johnson avea sa inventeze primul motor electric pentru usile sectionala.

Prima usa de garaj sectionala montata pe o masina

Masina cu care a cutreierat C.G. Jonhson toata America pentru a-si face cunoscuta inventia. Inventia era montata chiar in spatele masinii iar Johnson putea astfel face demonstratii practice.
Sursa imaginii: www.ohdsalem.com

Odata cu aparitia si relativa raspandire a automobilului s-a nascut si necesitatea adapostirii acestuia. Initial, asa cum era si logic, automobilul a fost tinut alaturi de celelalte mijloace de transport, trasura si caii. O solutie nefericita si repede abandonata din motive lesne de inteles: dupa o noapte de stat in grajd, alaturi de cai, automobilul nu mirosea tocmai bine, fapt destul de deranjant pentru proprietar, de cele mai multe ori un domn respectabil din lumea buna.

Solutia a venit in curand, prin deschiderea de garaje publice sau private. Oamenii s-au gandit ca asa cum pot adaposti mai multi cai intr-un grajd, pot face acelasi lucru si cu masinile. Pentru 15$-20$ pe luna iti puteai tine masina intr-un garaj public, impreuna cu alte 50 sau 100 de masini. Aceste garaje erau incalzite, curatate si intretinute de proprietarii lor, initiatorii unei afaceri care va inflori in primul deceniu al secolului XX. Insa in 1912 deja, aceste garaje devenisera neincapatoare, nemaiputand tine pasul cu aparitia pe strazi a tot mai multor masini.

Si, daca initial masina reprezenta doar o curiozitate tehnica si o noutate care atragea lumea buna, utilitatea ei fiind inca pusa la indoiala, odata cu dezvoltarea tehnica si a infrastructurii, aceasta incepe treptat sa inlocuiasca mijloacele de transport traditionale, (caii si trasurile). Astfel, primii automobilisti incep sa-si foloseasca masinile tot mai des ca mijloc de transport si nu doar ca un atribut al statutului social (initial, masinile erau la fel de inutile transportului si utile in definirea statutului social cam cum e in zilele noastre un Lamborghini pe strazile Bucurestiului). Folosind tot mai des masinile, proprietarii acestora vor sa le tina cat mai aproape de casa, sa le fie cat mai la indemana. Astfel, trasurile devin desuete ca mijloc de transport si dispar din grajduri impreuna cu caii din dotare. Masina devine stapana absoluta a grajdului, care isi va schimba numele odata cu destinatia.

Verbul “a gara” e consemnat prima oara in anul 1802 si insemna “a pune marfa la adapost”, “a andoca o barca” si, mai tarziu primeste si sensul de “a pune un vehicul la adapost”. Prima consemnare cunoscuta a cuvantului “garage” folosit cu sensul de astazi dateaza din 1901 iar incepnad cu 1902 este imprumutat si de limba engleza. Astazi cuvantul e folosit in aproape toate limbile. In limba romana a patruns direct din franceza, odata cu primele automobile.

Vechi garaj public din anii 20, de pe Strada Principala din Parkcity
Sursa imaginii: www.parkcityhistory.org

Fotografie facuta in 1902; masina e un Stirling Daimler.
Sursa imaginii: www.purseysvauxhall.co.uk

Etichete: , ,

SOLICITA INFORMATII (pentru calculatii de pret va rugam sa folositi formularul de CONTACT)

Categorie: Sfaturi utile