Usi de garaj sectionale

Mentenanţa uşilor de garaj

În aceeaşi măsură în care o uşă de garaj are un rol estetic aceasta trebuie să fie funcţională şi sigură. Orice uşă de garaj are o greutate considerabilă, de la 15-20 kg pentru o uşă simplă, neizolată, până la 70-80 kg pentru o uşă secţională normală sau până la 400-450 kg în cazul uşilor industriale de dimensiuni mari. Indiferent de sistemul de acţionare, cu arcuri sau prin rulare, manual sau electric, este foarte important ca uşa de garaj să funcţioneze de fiecare dată fără probleme şi în condiţii de maximă siguranţă. Având numeroase părţi mecanice în funcţionare, unele dintre acestea suportând sarcini foarte mari,  este inevitabilă uzura acestora în timp. Din această cauză, singura modalitate de exploatare în siguranţă şi utilizare cât mai îndelungată este verificarea şi întreţinerea periodică a acestora. Verificarea trebuie facută anual, recomandabil începând cu primul an de utilizare şi absolut necesar după perioada aproximativă de viaţa a produsului, în funcţie de tipul de uşă şi frecvenţa de utilizare aceasta fiind de 5, 7 sau 10 ani.

La fel ca şi în cazul instalării, mentenanţa trebuie să fie efectuată de personal cu experienţă. Utilizatorul poate şi este recomandat să facă o verificare exterioară, vizuală a uşii de garaj, dar orice intervenţie asupra sistemelor de culisare trebuie lăsată în seama specialiştilor.

Iată câteva din problemele de uzură ce pot fi observate la o verificare a echipei de service.

Uşile de garaj secţionale

 1. Balamale îndoite sau role poziţionate greşit – uşa nu se mai închide corespunzător sau culisează cu greutate.
 2. Arcuri pentru contrabalansarea greutăţii rupte – în varianta de acţionare manuală este uşor observabil deoarece uşa este mult mai grea însă în varianta de acţionare electrică motorul poate compensa greutatea suplimentară, uşa va funcţiona, ceea ce va duce la uzura prematură a motorului.
 3. Arcuri pentru contrabalansarea greutăţii relaxate – în timp, oţelul din care sunt confecţionate arcurile se “slăbeşte” şi nu mai susţine întreaga greutate a uşii iar aceasta are tendinţa de cădere.
 4. Cablurile de susţinere a panourilor sunt “ciupite” – datorită frecării cu alte componenete ale uşii sau unor acţiuni externe o parte din filamentele cablurilor sunt rupte.
 5. Cablurile de susţinere sunt rupte – uşa de garaj nu mai funcţionează.

Uşile de garaj tip rulou

 1. Motorul şi-a dereglat setarea pentru capetele de cursă – uşa de garaj nu mai execută deschiderea sau închiderea completă.
 2. Foaia de uşa (covorul de lamele) s-a desprins de pe axul central –  uşa de garaj nu mai funcţionează.
 3. Lamelele prezintă pe capetele unde culisează uzura avansată – uşa se poate bloca în timpul funcţionării existând riscul ca lamelele să se desprindă între ele.

Uşile de garaj basculante sau rabatabile

 1. Arcuri pentru cotrabalansarea greutăţii rupte – uşa este dezechilibrată şi nu mai funcţionează corespunzător.
 2. Balamale şi role uzate, îndoite – uşa se blochează în timpul culisării.

Etichete: , , ,

7 Comentarii to “Mentenanţa uşilor de garaj”

 1. TOMA STEFAN Says:

  Motorul şi-a dereglat setarea pentru capetele de cursă – uşa de garaj nu mai execută deschiderea sau închiderea completă.

 2. atanasiu lucian Says:

  cum se regleaza capetele de cursa?

 3. Admin Says:

  @atanasiu lucian
  Reglarea se face diferit de al un model la altul. Dacă ne spuneți modelul de motor pe care îl aveți vă putem trimite o carte tehnică.

 4. COSTE DANIEL Says:

  Buna ziua,

  Doresc oferta completa in vederea unui contract de mentenanta

  Nr. crt Echipamentul Numar echipamente Nr. revizii / an ( functie de vechime/uzura -1,2,3 / an ) Perioada efectuarii interventiei ( luna ) Cost anual buc. x nr. rev. x val. rev. / buc ( euro, fara tva )
  1 Usa sectionala 15
  2 Rampa 13
  3 Usa rapida 2
  4 Usa culisanta rez. Foc 2
  TOTAL 32

 5. ardeleanu anton claudiu Says:

  am schimbat un arc la o usa sectionata cind am inceput sa incarc arcul partea care o invirti pt incarcarea arcului a iesit din arc ce explicatii sint sa fi fost arcul.de stinga ca alta explicatie nu am eu il schimbam in dreapta

 6. Lambrea laurentiu Says:

  Folosesc o usa wayne dalton 9100 am resetat sistemul electronic si nu mai citeste telecomanda cum pot rezolva problema multumesc!

 7. Admin Says:

  Bună ziua,
  Căutați manualul de instalare pe siteul lor și faceți reprogramarea. Succes

SOLICITA INFORMATII (pentru calculatii de pret va rugam sa folositi formularul de CONTACT)

Categorie: Mentenanta