Usi de garaj sectionale

Actionarea automata pentru usile de garaj

Pentru toate tipurile de uşi de garaj există soluţii tehnice de acţionare a acestora cu ajutorul motoarelor electrice. Motorul electric propriu-zis, pentru a putea funcţiona corespunzător, face parte dintr-un sistem mai complex, denumit acţionare automată sau, mai simplu, automatizare. Acţionarea automată, în funcţie de tipul uşii de garaj şi de necesităţile utilizatorului, mai cuprinde: un sistem de limitare a cursei, o interfaţă pentru comandă si diferite  sisteme de siguranţă si control.

Sistemul de limitare a cursei este proiectat pentru a controla oprirea motorului electric exact acolo unde uşa de garaj ajunge la limitele de închidere si deschidere. Soluţiile tehnice cele mai des întâlnite sunt: limitatorul de cursă mecanic (când uşa ajunge la capătul de cursă o piesă acţionează mecanic un contact ce comandă oprirea motorului) sau electromagnetic (unitatea de comandă memorează cu ajutorul unui electromagnet numărul de rotaţii pe care le face motorul pentru a ajunge la capetele de cursa).

Interfaţa sau panoul de comandă are configurări variate pentru a putea răspunde diferitelor necesităţi ale utilizatorului. Cel mai simplu sistem este cu butoane sau, pentru necesităţi de siguranţă, cu selector (întrerupător) cu cheie. Cea mai uzuală şi mai facilă acţionare, în special pentru uşile de garaj rezidenţiale, este cu telecomandă. Mai rar întâlnite şi în special în aplicaţii industriale sunt: detectoarele cu radar (orice mişcare în zona de acţionare a radarului comandă deschiderea), detectoarele de masă metalică (detectează doar automobilele), sistemele pentru controlul accesului (utilizatorul foloseşte o cartelă de acces) sau, mai nou, interfaţa GSM (comanda uşii de garaj se face de pe telefonul mobil).

Sistemele de siguranţă si control sunt foarte variate. Unele dintre cele mai utilizate sunt:

Închidere automată temporizată – uşa se deschide prin orice tip de sistem de comandă dar la închidere este programată să se închidă singură după o perioadă de timp aleasă de utilizator.

Protecţie la suprasarcină – unitatea centrală electronică “citeşte” consumul de energie al motorului astfel încât, în cazul întâlnirii unui obsatcol in calea de rulare a uşii, acesta se va opri.

Oprire si pornire lentă – motorul este comandat de către unitatea centrală să încetinească viteza de acţionare atunci când uşa de garaj ajunge la capetele de cursă.

Fotocelule – sunt un sistem de siguranţă constând într-o pereche de celule cu raze infraroşii poziţionate în zona de trecere a automobilelor. Întreruperea legăturii dintre cele două celule comunică unitaţii centrale că o maşină, alte obiecte sau persoane se află în calea de acţionare a uşii de garaj iar aceasta comandă oprirea motorului.

Safety edge (muchie de siguranţa) – chederul de pe muchia inferioară a uşilor de garaj încorporează un sistem ce detectează dacă, în timpul închiderii, uşa de garaj atinge orice tip de obiect sau persoane. Principiul de funcţionare poate fi tot cu raze infrarosii, ca la fotocelule, sau cu furtun de presiune.

Etichete: ,

Un comentariu to “Actionarea automata pentru usile de garaj”

  1. Usa de garaj Bene-Fit | UŞI DE GARAJ Says:

    […] Functionarea automata cu telecomanda garanteaza un confort deplin. Sistemul de actionare de la SOMMER, APERTO intra in echiparea standard pentru usile de garaj Bene-Fit (pentru detalii despre automatizarile de usi de garaj intra aici) […]

SOLICITA INFORMATII (pentru calculatii de pret va rugam sa folositi formularul de CONTACT)

Categorie: Actionari